Beton vinder større og større indpas i moderne dansk byggeri, og det skyldes ikke mindst den korte produktionstid og de byggevenlige sandwichelementer, der praktisk taget samles som legoklodser.

Med nutidens sandwichelementer bliver storbyggeri til en leg. Det er lettere og hurtigere end førhen, og de gode muligheder for individuel tilpasning betyder, at facaden, tykkelsen og samlingerne kan tilpasses specifikt efter brugerens behov.

Sandwichelementerne produceres af beton, og de er – som navnet også antyder – sammensat af flere lag. Forrest har du forstøbningen, bagerst har du bagstøbningen og i midten har du isoleringen. Produktet lever naturligvis op til alle krav om isoleringsevne inden for dansk byggeri, og fordi det samtidig er let at have med at gøre, er det blevet et populært produkt på de danske byggepladser. 

Sandwichelementer og mål

Som nævnt kan sandwichelementer produceres efter dine specifikke krav, men når det er sagt, så findes der naturligvis også standardmål til de bygherrer, der ikke ønsker at belemrer hjernen med at finde på nye løsninger.

Standardmålene hos en virksomhed som Præfa er eksempelvis:

– 26 cm

– 30 cm

– 33 cm

– 35 cm

– 40 cm

– 45 cm

– 48 cm

Andre tykkelser kan produceres efter ønske, og selve facaden bestemmer du også selv over. Skal den være glat eller ru, mønsteret eller ensartet eller måske have en eller flere tilbagetrukne felter? Mulighederne er uendelige, og det er kun din fantasi, der sætter grænser. 

Tykkelse og overflade er ikke det eneste, der skal tages stilling til, når sandwichelementerne produceres udenfor standardmål – også højde og længde skal overvejes, og her er der enkelte krav, der skal overholdes: Højden må ikke overstige 3,5 meter, mens længden ikke må overstige 9,2 meter. 

Kravene skyldes ganske enkelt, at sandwichelementerne skal være håndterbare, og samtidig skal der tages højde for transport og vægt, så produkterne kan flyttes fra produktion til byggeplads uden gener.